11th

На кого му трябва Панаир на книгата

1

През последната седмица си мисля едно и също нещо. Вярно, между другите неща си го мисля, но то пак не си тръгва. На кого, по дяволите, му трябва Панаир на книгата, който всъщност е едно огромно тържище?

Чети си, Алексчо, книгите и не ни занимавай с глупости, ще кажете. Някои може и да ме обвинят, че цяла седмица пиша и говоря срещу Панаира (което не е точно вярно), но всъщност се опитвам да намеря всички гледни точки по въпроса. Да съм наясно за самия себе си дори. Ползвах всички възможно похвати – допитвах се до директни участници, до издатели, до посетители, в социалните мрежи и на живо, с анкети и дискусии. Не е като да липсваше интерес към този несъмнено важен дебат… И хората са явно наистина разпокъсани в мненията.

Написах някои от тезите си за “Култура”, но още много останаха извън текста. Като например разсъждението дали големите издателства не са тези, които имат интерес просто да продават, да продават и да продават, правейки най-големите щандове, задушавайки по-малките и съвсем бутиковите издателства и предлагайки на читателите масова литература, носена от вълната.

А кой мисли за всички тези въпросни читатели? Някой пита ли ги дали не искат да видят все пак някой от литературните си кумири? А дали случайно нямат нужда от един истински дебат за качеството на съвременната ни литература? Или пък за това докъде България въобще е стигнала със съвременните тенденции в книгоиздаването (щом вече хората предпочитат да си купуват книги от Amazon)…

Въпроси много, отговори никой няма интерес да дава. Както винаги. А именно Панаирът на книгата е мястото, където това трябва да се случи. Там трябва да се случва дебатът за българската книга. Там подрастващите трябва да получат онази сламка, която да затвърди усещането им, че книгите все пак могат и да са интересни, че и полезни. Панаирът на книгата трябва да е времето, когато “големите” в издателския бизнес целуват краката на своите читатели.

Лошото е, че засега целуват само портфейлите им. И не вярвам скоро това да се промени…

Bookmark and Share
Dec 11th от Александър Кръстев

One Response

  1. На нас ни трябва, благодаря. :-)
    Ние си поставяме една съвсем друга цел на панаирите. И тя е именно директната среща с читателите. Особено тази година много се постарахме да обърнем индивидуално внимание на всеки (което, разбира се, в голямата навалица понякога е невъзможно) – препоръчвахме автори и книги, които наистина сме чели, обсъждахме различни излезли или предстоящи заглавия и т.н.
    Ще ни се на всички щандове да е по този начин, но за жалост няма как това да се случва винаги. Колкото до организирането на дебат – това никак не е сложно, обмисляхме нещо такова, но в крайна сметка не остана време.
    Наистина благодаря за написаното! Ще помислим какво можем лично и точно ние да направим, за да се случи тази промяна, за която и ние си мечтаем. :-)


    ик ликLeave a Reply

И в Goodreads

С дъх на канелаPRоговоркиПовратната точкаКрадци на лебедиИма ли кой да ви обичаBeru-beru

More of Al-x4o's books »
Al-x4o's  book recommendations, reviews, favorite quotes, book clubs, book trivia, book lists