18th

Криза на продълженията…?

1

…или продължения в кризата?

Тази есен американските издатели са решили да ни “зарадват” с продължения на няколко класически произведения. Последователно на пазара ще се появят наследниците на “Мечо Пух”, “Пътеводител на галактическия стопаджия” и “Дракула”. Поради специфичните условия – авторите на оригиналите вече не са между живите – новите истории са подготвени от съвременни имена и това е сериозно изпитание за успеха на книгите.

Фактът, че предварителните отзиви за тези “продължения” не са особено положителни – най-вече нагласите на читателите, че те копията никога не биха достигнали качеството на оригиналите, нито пък майсторството на старите автори – е красноречив и няма нужда от коментар. Знаем, че литературата се различава съществено от киното, където технологичният напредък обрича всяко продължение на успех. И затова най-често продълженията на класически заглавия остават в зоната на посредствеността.

Има обаче една съществена прилика между издателския бизнес и киноиндустрията. И в двете сфери продълженията се търсят, когато има загуби и е нужен успешен проект, който като ракета-носител да осигури финансови постъпления за покриване на разходите от неуспешните вложения преди това. Или както е в случая, целият пазар е в стагнация, вече са отбелязани първите фалити (в САЩ това се изразява в прехвърляне на собствеността към кредиторите, не в закриване на компанията) и въобще, ситуацията не върви на добре. И точно тогава се появява надеждата – че доброто старо, в малко по-нови дрехи, ще върне нещата в старата им посока.

Затова виждаме и решението на издателите: връщане към изпитаните класически произведения, опит за осъвременяване на старите ценности или просто хващане на последния влак – този на познатото и утвърденото. Без съмнение Мечо Пух и граф Дракула са марка, а точно по време на криза най-добрите марки успяват да останат на повърхността. Но е важно и как точно се управляват тези марки, за да не затънат допълнително в трудности. Затова сега най-същественото за американските издатели е как ще се отнесат с читателите си, защото разочарованието от тези “продължения” може да бъде фатално.

Да обърна нещата и в български контекст. При нас думата “криза” е мръсна, защото книгоиздването ни не е излизало от това положение от момента, в който държавата спира да плаща за издаването на космически тиражи с контролирана пропагандна литература. Двайсет години по-късно стигнахме до там, че потребители от интернет-форум събират книги за читалища, които са застрашени от закриване. Текстът на Марин Бодаков от последния брой на вестник “Култура” за липсващите 4 милиона от бюджета за финансиране на библиотеките също ни връща към тъжната картинка, че цялата ни работа е българска и тежките дни предстоят.

Сега се моля само да не започнат да ни заливат с продължения на Талевата тетралогия за рода Глаушеви или ново продължение на “Под игото” (въпреки че вече има такова – “Нова земя” на Вазов). Не че нямаме нужда някой да ни напомни какви са българските ценности, както се опитват да направят и отвъд Океана – с освежаване на паметта да се върнат към утвърденото старо. Искам младите ни автори да се обърнат точно в тази посока, без да пренаписват старите неща. Защото наистина аз имам нужда да повярвам, че съвременният българин не е Спас Господов, какъвто ни го описва Антон Баев в “Белези от българин”.

Bookmark and Share
Oct 18th от Александър Кръстев

One Response

  1. Да, продълженията са плод на криза, но не само финансова. А кризата за добро писане, за силни автори и силни текстове. Издателствата не могат да намерят завладяващи автори и текстове и пускат продължения на легендарни неща и хора от миналото… уж много се пише, а новите легенди в писането все без много съдържание: Роулинг, Дан Браун, Елизабет Гилбърт… Еми, не е като едно време.

    Иначе, Алекс, да кажа, много хубав блог и много добре написано. :) Аз, впечатлена! :) А аз трудно се впечатлявам.


    СъбинаLeave a Reply

И в Goodreads

С дъх на канелаPRоговоркиПовратната точкаКрадци на лебедиИма ли кой да ви обичаBeru-beru

More of Al-x4o's books »
Al-x4o's  book recommendations, reviews, favorite quotes, book clubs, book trivia, book lists