20th

Подходящ подарък за рожден ден ли е книгата?

2

Ако става въпрос за моя рожденден и водехме този разговор миналата година, отговорът ми щеше да е не. Защото на партито миналата година беше забранено да ми се подаряват книги (след рекорда от 11 заглавия през 2007-а). Вчера обаче това ограничение липсваше. Затова в момента на масата до мен има 6 заглавия, по които може много добре да се прецени кой доколко ме познава и какво впечатление има за мен. Кратък психологически самоанализ. Демек, ще гледам на книжки. Започваме отгоре надолу, редът е произволен.

1) Норман Мейлър – “Мъжагите не танцуват” от Иво и Съни. Мислех си, че имам тази книга, но не мога да я намеря вкъщи. И по-добре, сега ще мога да я прочета с още по-голямо удоволствие. Сладурите са уцелили страхотно, че “този литературен шедьовър на 80-те” е написан от един от любимите ми критици на “американското”, който преди да почине, даваше страхотни интервюта. Имам само “Армиите на нощта”, но това е още добра стъпка напред. Добър урок от Иво за стойностната политическа критика.

2) Бернхард Шлинк – “Четецът” от Стела. Тук опцията с познаването върви с пълна сила. “Четецът” е книга за четенето като начин на живот и начин на изразяване. Най-вече второто. И това изразяване е точно начин “да пишеш своята бутикова книга”. Някои неща не се променят.

3) Хорхе Букай“Нека ти разкажа” от Здравка. По принцип избягвам да чета мейнстрийм заглавия, но това отдавна ми е привлякло интереса. Все си мисля, че по-екзотичните писатели могат да ни кажат много повече за “големия университет – животът” от клишираните англоговорящи автори. Най-добрият избор е направеният с чувство избор.

4) Ричард Бах – “Джонатан Ливингстън Чайката” от Ивето. Ей тук вече наистина не знам какво да коментирам. Тази книга вероятно е опит да ме върнат към идеята, че някои неща просто няма как да не бъдат прочетени. И със сигурност ще ме върне точно там. Прекрасен свободен полет – само нагоре, нагоре, нагоре.

5) Charles Leadbeater – WE-THINK от Ивето и Влади. Двамата симпатяги, които правят едни от най-хубавите банери в България, просто нямаше как да не изберат книга за иновациите. С Влади сме си говорили много пъти за това как се правят новите неща и как много работи е крайно време да бъдат внесени у нас, защото на много места по света са практика. Great minds think alike.

6) Харуки Мураками – Норвежка гора от Све. Още миналата седмица Све ми беше обещала да дава уроци по Мураками и сега ще разбера най-накрая какво му е толкова великото на този човек. Пак ми влиза в графата “комерс”, по пък батковците и каките трябва да се слушат. Никога не дръж хубавите неща само за себе си.

Няма как да скрия, че най-любимият ми подарък ще събере всички тези 6 специални заглавия, които съвсем малко ще почакат моето внимание.

И накрая, да си отговоря на въпроса. Избягвайте да подарявате книги за рождения ден. Подарете нещо, което ще зарадва и най-вече стопли. Книгата като Last-minute-train никога няма да замести истинската приятелска прегръдка и помощта в нужда.

P.S. Отсега да си кажа да не се плашите – догодина пак можете да ми подарявате книги, но гледайте да не са хитовите заглавия на сезона. И да не се очаква да оберат литературните награди през следващите 3 месеца :)

Bookmark and Share
Sep 20th от Александър Кръстев

2 Comments

  1. Е, според мен подходящ подарък е електронната книга ;)


    ипотпал  2. [...] на Чарлз Лийдбийтър. Подарък ми е от един приятел, който се занимава с дизайн. Засега [...]


    Как четеш?Leave a Reply

И в Goodreads

С дъх на канелаPRоговоркиПовратната точкаКрадци на лебедиИма ли кой да ви обичаBeru-beru

More of Al-x4o's books »
Al-x4o's  book recommendations, reviews, favorite quotes, book clubs, book trivia, book lists