15th

Да си подредим къщичката

4

Винаги съм смятал, че четенето е подредена работа. Започвам си книжката и докато не я прочета, не я сменям (освен при някакви специални обстоятелства, де). Гледам книгите да са добре запазени и да не се мачкат излишно. Някакво уважение към книгите. На него ще уча и децата си.

И точно заради тази подреденост винаги съм си мечтал за една хубава етажерка за книги. Даже за цяла стая за четене – тясна и продълговата, каквато имаше Митачето от Търново. С легло за четене, подпряно точно на прозореца, за да влиза естествена светлина директно към страниците. Но за това има време.

Днес етажерката стана факт. Сглобихме я с брат ми и наредих всички книги. Книгите, които вече 4 години събирам ден след ден, седмица след седмица, заплата след заплата.

IMG_1336

Най-отгоре са книгите, които все още не съм прочел – някои нови заглавия и някои стари, не изглеждащи особено интересни. На широкия рафт под тях ще стоят всички книжки, носещи гордо печата “Препоръчано от Аз чета – сайтът за твоята книга”. Отдолу на препълнения рафт са прочетените класически заглавия, а по-долу – прочетените по-нови издания. На най-ниския рафт – малко речници и специализирана литература. За идните поколения.

Преди имах навика да подреждам книгите по азбучен ред, но този път няма да е така. Нека са заедно, размесени и да си комуникират една с друга. Вероятно има и още книги, които ще допълня утре. Но толкова засега.

Това е библиотеката-мечта. След нея ще идват още и още. Благодаря, Буба, обичам те!

Bookmark and Share
Sep 15th от Александър Кръстев

4 Comments

 1. Панерът пък си е от мен. Малко средиземноморско разнообразие в стаята…


  Александър Кръстев 2. Еха! Все едно сме се наговорили :-) У дома сглобихме новите етажерки миналата седмица :-) Някъде из компютрите се въргалят и снимките.
  Работата е там, че моите книги не се събират на тях. Подредила съм само непрочетените. Прочетените са в кашони, под легла, по гардероби и шкафове. Говорим за около 600 томчета, събирани през последите 5 години *засрам*
  Много обичам да чета четени книги, с подчертавано, с петна от кафе по тях, с прогорени краища, с коментари в белите полета. Така чета не само книгата и прочита на книгата на другия читател. Абе малко ми е чужд фетишизма към книгите, макар че и аз много пазя, но не прекалявам :-)


  Бистра 3. Ха-ха! Е аз по-отдавна сглобявах етажерките (преди около два месеца) – ама моите са метални стенни … това за наследените книги (цяла библиотека стана) … Защото моите личните са по секциите в хола и спалнята… А професионалните са на една етажерка почти точно като тази :-) )) Част от тях са мееееко казано издраскани в полетата :)


  Ицо 4. [...] как да скрия, че най-любимият ми подарък ще събере всички тези 6 специални заглавия, които [...]


  Подходяш подарък за рожден ден ли е книгата?Leave a Reply

И в Goodreads

С дъх на канелаPRоговоркиПовратната точкаКрадци на лебедиИма ли кой да ви обичаBeru-beru

More of Al-x4o's books »
Al-x4o's book recommendations, reviews, favorite quotes, book clubs, book trivia, book lists