09th

Книги на старо и ново

0

Стоя и наблюдавам картата на букинистите, която пуснахме снощи в “Аз чета”. В главата ми идват десетки идеи за начините, по които можем да я напълним, но истината е, че това няма да се случи без помощта на читателите на сайта.

Това, върху което се замислям повече, е отношението на хората към прочетените вече веднъж книги. Разказвали са ми, че в зората на демокрацията, когато заради отварянето на пазара, е имало бум на нови книги (и най-вече кримки и еротични заглавия), а хората са изхвърляли издания от времето на социализма, за да си освободят място. Някои са ги продавали, заради нуждата от пари по времето на купонната търговия…

branch-vector-sИскрено се надявам, че всички тези книги са в момента точно по тези сергии, които ще влязат в картата. Или просто са сменили собствениците си в един или друг момент. Знам, че сме доста хората, които изпитват силно носталгично чувство към повечето книги, които са прочели. И някаква скрита ревност към всички онези книги, които все още не сме. Но пък за всичко си има време.

Запитвам се и дали продажбата на стари книги не се отразява негативно на книгоиздателския бизнес у нас, още повече в момент, в който издателската индустрия – и на книги, и на вестници, и на списания – страда по целия свят. Мисля си обаче, че тенденцията за добри финансови показатели на издателствата у нас (130 млн. оборот за 2008 г.) ще се запази и през тази година. И съм сигурен, че “Аз чета” ще има все по-голяма роля за повишаването на нивото на четене.

И всъщност книгите на старо са добър коректив за издателствата – появяват се позабравени имена, идват нови идеи за автори. Underground търговията е нещо като опозиция, но там много силно важи идеята за добре забравеното старо, което е двигател за всичко ново. Да не говорим, че много от издателствата не съобщават тиражите си, което ги вкарва с единия крак в сивия сектор, където са и букинистите.

Четенето обаче си е четене навсякъде. И на нови, и на стари книги. И на печатни издания, и на електронни версии. Важното е как всеки ще се пригоди към пазара. Очакваме всички да са изобретателни и приспособими.

Bookmark and Share
Aug 09th от Александър Кръстев

Leave a Reply

И в Goodreads

С дъх на канелаPRоговоркиПовратната точкаКрадци на лебедиИма ли кой да ви обичаBeru-beru

More of Al-x4o's books »
Al-x4o's  book recommendations, reviews, favorite quotes, book clubs, book trivia, book lists